Specijalistički pregled hormona štitnjače za 105 kn donosi Kupi u grupi

Kupi u grupi u suradnji s Poliklinikom Analiza Lab donosi kupon s popustom od 50% na specijalistički pregled hormona štitnjače. Ponuda uključuje pretrage hormona štitnjače trijodtironin T3, tiroksin T4 i tiroidni stimulirajući hormon TSH za samo 105, umjesto 210 kuna. Nalaz u Poliklinici Analiza Lab gotov je isti dan te se može poslati poštom, e-mailom ili faksom. Za vađenje krvi najbolje je doći u jutarnjem terminu (do 14h).

Štitnjača je mala žlijezda, smještena na vratu ispod Adamove jabučice. Ona u promjeru ima oko 5 cm, a nalazi se tik pod kožom. Sastoji se anatomski od dva režnja (lijevog i desnog), koji su povezani sa srednjim tanjim dijelom štitnjače koji zovemo, vrat štitnjače (isthmus), tako da ona nalikuje slovu H  ili krilima leptira. Kada je uredne veličine ili je malo uvećana, zatim ukoliko je smještena svojim uvećanim dijelom uglavnom iza prsne kosti, ne možemo je zapaziti i napipati. No ponekad, kada je uvećana, može se primijetiti prostim okom ili pipanjem vrata.

Štitnjača je žlijezda koja izlučuje hormone T3 i T4 koji kontroliraju brzinu kojom se odvijaju tjelesne kemijske funkcije (brzina metabolizma) u tijelu. Oni na brzinu metabolizma mogu utjecati na dva načina. Navedeni hormoni potiču gotovo svako tkivo na stvaranje bjelančevina (prvi način) i zatim povećanjem količine kisika koje koriste stanice (drugi način). Kada su stanice jače stimulirane,  tjelesni organi rade brže.

Za stvaranje tiroidnih žlijezda, štitnjači je potreban jod. To je neophodan element za sintezu hormona štitnjače, a nalazi se u hrani i vodi. Štitnjača ima receptore za “hvatanje” joda u krvi tj. stanice koje prepoznaju i vežu jod u štitnjači, a zatim ga ugrađuju u svoje hormone. U trenutku kada se hormoni štitnjače “potroše”, ostatni jod koji je sadržan u hormonima vrati se u štitnjaču i zatim se ponovno upotrijebi za proizvodnju nove količine hormona štitnjače.

Tijelo ima složeni mehanizam za podešavanje razine hormona štitnjače u krvi za potrebe organizma.  U mozgu postoji jedan dio koji se zove hipotalamus, koji luči hormon TRH, a smješten je tik iznad hipofize. On djeuje na hipofizu stimulirajući je na lučenje njenog hormona koji se zove TSH, a on zatim stimulira štitnjaču koja luči T4 i male količine T3.

Simptomi bolesti štitnjače su kožne bolesti, pretjerano lupanje srca, naglo ili neuobičajeno mršavljenje ili debljanje te nadutost, anksioznost, napetost, emocionalna nestabilnost, nestrpljenje, nervoza, osjetljivost na sluh, povremena depresija i tuga. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas u svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi. Bolesti štitnjače variraju od bezopasnog povećanja žlijezde do raka. Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Proizvodi li ih previše, doći će do hipertireoze, a ima li ih premalo, izazvat će hipotireozu.

U Poliklinici Analiza Lab sve pretrage rade se referentnim ili standardnim metodama prema preporuci Hrvatske komore medicinskih biokemičara (HKMB) na najsuvremenim, visokokvalitetnim analitičkim instrumentima, koji omogućuju da se u istom uzorku krvi ili mokraće napravi veliki broj pretraga u vrlo kratkom vremenu.

Ukoliko živite stresno ili imate simptome prekomjernog znojenja, nesanice, naglih promjena u težini i ostalih znakova koji ukazuju na moguće poremećaje u radu štitnjače ne propustite priliku, obavite ključne pretrage i osigurajte si zdravlje!

This entry was posted in Grupna kupovina and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovorite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>